USA

USA vinhistoria

USA är idag det fjärde största vinlandet i världen. Vägen dit har dock varit kantad av både katastrofer och alkoholförbud och varit allt annan än rak.

De första européerna som utforskade Nordamerika gav det namnet ”Vinlandet” då de hittade ett överflöde av vinrankor Dock upptäckte européerna att det vin som framställts från de inhemska druvorna hade en annan smak som de inte gillade. År 1619 började Virginia Company importerade franska vinifera vinstockar, de tog även med franska vinodlare till Virginia. Dessa planteringar möttes dock med misslyckande, tex attackerade skadedjur vinstockarna och spred sjukdomar som härjade i vinodlingarna. 1683 planterade William Penn franska vinifera på en vingård i Pennsylvania.

Den första kommersiellt framgångsrika vingården i USA grundades i Cincinnati, Ohio i mitten av 1830-talet av Nicholas Longworth. Han gjorde ett mousserande vin från Catawba druvor. På 1860-talet, blev vinodlingar i Ohio River Valley attackerad av gråröta vilket ledde till att flera vinproducenter valde att flytta norrut, främst till Finger Lakes regionen i New York.

1846 inleddes alkoholförbudet i USA och 1920 förbjöds all tillverkning, försäljning och transport av alkohol. När förbudet upphävandes och vinframställningen återtogs var den i mycket dåligt skick. Många duktiga vinproducenter hade dött och med dem även kunskapen. Konsumenterna krävde nu billiga och söta viner. År 1935 var 81 % av Kaliforniens produktion söta viner.

Under 1970 och 1980 vann Kalifornien framgång i sin vinproduktion genom att vinmakarna hjälpte till att säkra utländska investeringar. De lyckades ändra den amerikanska gommens smak vilket bidrog till en snabb tillväxt inom branschen. 
2004 konsumerades 668 miljoner liter vin i USA. Idag är vinproduktionen utspridd i alla femtio delstater. Kalifornien går i spetsen följt av New York, Washington State och Oregon. USA är idag det fjärde största vinproducerande landet i världen efter Frankrike, Italien, och Spanien..

Genom sin enorma konsumtion har USA idag ett stor inflytande av vad som förväntas av ett vin. Många vinregioner världen över ändrar sin kulturella vinstil för att tillfredställa amerikanska konsumenter. 

De hårdaste vinlagarna i USA finns  i Oregon. Det innebär bland annat att vinet måste innehålla 90 procent av namngiven druva, med enda undantag för Cabernet Sauvignon, där 75 procent räcker. Dessa varierar från delstat till delstat och hanterar sådant som hur stor del av vinet som måste komma från ett AVA för att detta ska kunna anges på etiketten.

Jag hittar inte vilka vin typer som producerar mest men jag jag tro enligt druvorna att det är vita viner man gör mest av.

Druvor som används mest är Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay och Merlot, men även Riesling, Cabernet Sauvignon, Gewürztraminer, Syrah och Pinot Blanc finns.

I USA har man fem stor vinområden Kalifornien, Oregon, Washington, New York och Ontario(Kanada).  

Kalifornien har ett mycket skiftande klimat, beroende var i delstaten man befinner sig, höjden över havet och avståndet till kusten. Större delen av delstaten har medelhavsklimat med kyliga till milda, något regniga vintrar och varma till heta, torra somrar. Nordvästra Kalifornien har tempererat klimat och vid Sierra Nevada som har subarktiskt och bergsklimat. Stilla havets inverkan på kustområdena leder till något svalare somrar och varmare vintrar. Det regnar vanligtvis mer i de norra delarna än i de sydligare. I nordvästra Kalifornien regnar det ungefär 380-1020 millimeter per år. I Sierra Nevada snöar det om vintrarna och man har måttliga temperaturer om somrarna. New York City har ett tempererat klimat med varma till heta, ofta fuktiga somrar och kalla vintrar. New Yorks klimat påverkas i stor utsträckning av landmassorna i väster samt av svala luftmassor från norr, varma och fuktiga från syd och sydväst samt av kalla och fuktiga luftmassor från nordatlanten. Jordmånen är varierad men där den bördiga matjorden finns är vinkvaliteten normalt sämre.

 Det finns ca 800 vingårdar och över 200000 vinodlingar i Kalifornien. Ett stort område är Central Valley i närheten av San Francisco där bland annat Gallo härstammar från. Detta område producerar stora kvantiteter bulkvin, men även en del viner av högre kvalitet.

I området norr om San Francisco ligger USA:s mest kända distrikt Napa Valley och det likaledes mycket berömda Sonoma County, vilka båda producerar USA:s och några av världens bästa viner. Dessa distrikt är indelade i flera underdistrikt som även de är världsberömda, t ex Stags Leap och St Helena i Napa samt Russian River och Geyserville i Sonoma. I dessa områden produceras världsklassviner på druvor som Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Zinfandel och Chardonnay.

Ännu längre norrut ligger Mendocino och Lake County.

Söder om San Francisco finns Central Coast med områden som Monterrey, Santa Cruz, Paso Robles, Santa Barbara County och Gavilan Mountains

Källor wikipedia, systembolaget.se, google.se

 

Kategori: Vinländer     2012-02-02  //  15:44:55     0 Kommentarer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback