Argentina
Kortfattat om Argentinas vinhistoria:
· 1883 köpte Don Tiburcio Benegas en vinodling på 250 ha och startade en vinfabrik, El Trapiche. En bit in på 1900-talet fick de argentinska vinproducenterna hård konkurrens av importerat vin. För att få ett försprång mot konkurrenterna reste Pedro Benegas, son till Tiburcio till Frankrike för att analysera den senaste utvecklingen inom vinteknik. Pedro utbildade sig i Paris och gjorde sedan en serie viner som nådde högsta europeiska standard och kvalitet. Trapiche introducerade en ny vinkultur och har sedan dess behållit sin höga position. 50 % av detta vin har lagrats 12 månader på amerikanska och franska ekfat vilket ger en fin kryddighet. Frukten är fyllig, elegant och mörk med toner av svarta vinbär, bigarråer, björnbär, cederträ och liten ton av mintchoklad. En klassisk Cabernet Sauvignon.
Lagar:
· Traditionellt har vinlagarna varit obefintliga eller outvecklade i Argentina. Tack vare den starka utvecklingen är dock ett system för kontroll under framtagning. Ursprungsbeteckning Dénominationes de Origen (DO) är under uppbyggnad och finns hittills i regionen Mendoza.
Mest producerade vintyper:
· Argentina gör alla sorters viner
Vilka vindruvor används?
· Argentina visar upp en imponerande samling druvor inom ramen för sin vinindustri. Historiskt har de blå druvorna Criolla chica (en variant avMissionsdruvan) och Cereza varit framträdande och de odlas fortfarande framgångsrikt, även om de mest används för lokal konsumtion. I den moderna argentinska vinindustrin var under en period den blå druvanMalbec, som här gav och ger härligt parfymerade rödviner, den viktigaste druvsorten men på senare tid har denna ändå fått stå tillbaks för andra internationella storheter som Cabernet Sauvignon ochMerlot. Även de italienska Bonarda (som ger mjuka viner i ungefär samma stil som Beaujolais), Barbera och Corvina är populära druvor. Också Syrah, Pinot Noir och Tempranillo har rönt framgångar.
· Torrontes är en grön druva som skapar intressanta, aromatiska viner med doft av rosor. Även Chardonnay, Riesling ochSauvignon Blanc odlas framgångsrikt.
Hur många vinområden finns det?
· Argentina är världens femte största vinproducerande land. I landet finns det 23 provinser; Mendoza är en av dem - belägen i nordvästra Argentina gränsande till Chile i väst. Det är den största och den absolut viktigaste vinodlande provinsen i landet och står för över 70% av Argentinas totala vinproduktion.
· I Argentina ligger alla viktiga vinområden på högslätterna i västra delen av landet, nedanför de mäktiga Anderna. Det mest kända, största och utan tvekan viktigaste är Mendoza.
Klimat och jordmån:
·På grund av sitt geografiska läge skiftar natur och klimat starkt inom landet. Eftersom A ligger i den södra tempererade zonen är klimatet mest relativt milt och regnfattigt. I de norra delarna är temperaturen i januari 28o C och i juli 18o C medan Patagonien i söder har 10 – 13o C respektive 2o C. Nederbörden i den inre delarna ligger kring 100 – 300 mm/år, medan den i det nordöstra regnskogsområdet är över 1 000 mm/år. Landet är flackt och öppet i nord-sydlig riktning vilket ger stora temperaturväxlingar och lufttrycksvariationer på kort tid. Detta i sin tur ger upphov till starka vindar, s k pamperos. Anderna i väster hindrar det maritima inflytandet från Stilla Havet att nå in över landet. Därför är klimatet torrare än vad det skulle vara om Anderna inte fanns. Området direkt öster om Anderna ligger i regnskugga med ökenbildning som följd.