Spanien

Spaninens Vin historia

Historia

Spaniens vinhistoria började för mer än 3 000 år sedan, då feniciska köpmän anlade hamnstaden Gadir (Cádiz) på den sydvästra kusten.
Därefter förflyttade de sig inåt landet för att grunda staden Xera, numera Jerez, där vinstockar planterades på de kringliggande kullarna.
Under det spanska inbördeskriget och andra världskriget drabbades vingårdarna och exporten av spanska viner stod praktiskt taget stilla. Det var först i början av 1950-talet som allt började bli som vanligt igen. Kvaliteten förbättrades, kvantiteterna ökade och exportmarknaden tog fart igen.

Idag är Spanien en av världens främsta vinnationer. I Spanien finns några av världens modernaste vinanläggningar.

Spanien har en större areal vinodlad mark än något annat land och ligger på tredje plats i världen när det gäller vinproduktion.

Spaninens vinlag

Vinlagen delas in i fyra klasser:

1. D.O.CA - Denominación de origen calificada
Den är den högsta klassen och den infördes 1988. Än så länge används Rioja men man tror att Sherry blir nästa D.O.CA. Dessa viner har en kontrollerad ursprungbeteckning.

2. D.O. - Denominación de origen
Detta är den näst högsta klassen. 47 olika D.O är fördelade över hela Spanien. Dom här har även en kontrollerad ursprungsbeteckning.

3. V.T. - Vino de la terra. "Lantvin"
I denna klass finns regler för druvor, tillverkningssätt och alkoholhalt. Vinområdet måste anges på etiketten.

4. Vino de mesa. "Bordsvin"
De allra enklaste vinerna som inte har några andra krav på tillverkling än att ursprung måste vara EU.

Vintyper som produceras mest

Huvuddelen utgörs av rött bordsvin men även vittvin samt rosévin. Det produceras även mousserande vin och andra typer av starkvin.


Vilka vindruvor används

Spaninens mest odlade röda druva är Garnacha (12%), sen kommer Monastrell (7%) och Bobal (7%). Annars är kanske den mest kända och mest uppskattade druvan Tempranillo (2%).

Gröna druvor är Airén den druvan som har störst odlingsareal (30%)
Palomino fino som är den viktigaste sherrydruvan.
Av Albariño ges vita viner med hög kvalitet.


Klimat och jordmån

Olika druvsorter ställer olika krav på jordmån och klimat för att mogna på lämpligt sätt och vilket bidrar till att olika druvsorter är vanliga i olika vinregioner.


Frågor:

Vinproductionen i Spanien är mycket stor, men på vilken plats ligger de på?
- Tredje.

Vinlagen delas in i klasser, hur många klasser delas de in i?
- Fyra.

Vilket vin är det vanligaste vinet som produceras?
- Rött bordsvin.


Källor:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_viner
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vin

Kategori: Allmänt     2012-02-02  //  15:42:28     0 Kommentarer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback