Frankrike

Frankrike

Historia

Frankrikes vinhistoria börjar redan 600 år före kristus, Romarna kom till landet för att producera vin, det började runt staden Marsielle och sedan spred det sig vidare. Det Franska vinet står för en tredjedel av vinmarknaden i hela världen. Från Frankrike kommer också den enda "äkta" campagnen. Ofta kallar man det man dricker på nyår för Campagne, men det stämmer inte på långa vägar, oftast så är det bara billigt mousserat vin. Dom mest kända vindistrikten i Frankrike är Bordeaux, Champagne, Provence och Savoy, fast vin gör man i nästan hela landet. Traditionellt gjorde man vinet bara till sin egen befolkning men konsumtionen har minskat men 40% de senaste 20 åren, därför är exporten av de Franska vinen viktigare än någonsin idag. Under 1890 talet kom vinlusen och förstörde nästan all vinodling, för att lösa detta planterade man resistenta vinplantor i Nordamerika och sedan ympa på sticklingar från de ursprungliga druvsorterna. Idag produceras ca 55 miljoner hektoliter vin årligen, och de är bara i Frankrike.

Vinlagen

Det som kontrollerar klassificeringen av de franska vinerna heter INAO (Institut des Appellations d'Origien). Vinerna är indelade i följande klasser:

Vins de Table (bordsvin), den lägsta klassen som omfattar ca 25 procent av den totala produktionen. Enda kravet är att vinerna måste ha minst 8,5 procent alkohol.

 

Vins de Pays (lantvin). Här ställs krav på högre alkoholhalt och att vinet ska komma från en speciell region.

VDQS (Vins Délimités de Qualité Supérieure). Denna klass fungerar som en förklass till de viner som aspirerar på att komma upp till den högsta klassen. Endast en procent av de franska vinerna tillhör denna klass. Kraven på alkoholhalt och skördeuttag är lägre än för AOC, men är annars rätt lika de som gäller för AOC.

AOC (Appellation d'Origine Contrôlée): Den högsta klassen. Ca 40 procent av Frankrikes vinproduktion tillhör denna klass. Vinet ska komma från ett begränsat område och vara gjort på specifika tillåtna druvor typiska från området. Vidare ska skördeuttaget vara begränsat och framställningsmetoderna typiska för området. Den allmänna regeln är att ju mindre område (och därmed mer specificerat på etiketten), desto större krav.

Vintyper

Det tillverkas mycket vin, men mest är det av rött vin, sen är det mycket champagne.

Druvsorter

Detta var dom 10 vanligaste druvorna i Frankrike 2007 och vilken färg druvan har.

1. Merlot, blå

2. Grenach, blå

3. Ugni Blanc, grön

4. Syrah, blå

5. Carignan, blå

6. Cabernet Sauvignon, blå

7. Chardonnay, grön

8. Cabernet Franc, blå

9. Gamay, blå

10. Pinot Noir, blå

 

Vinområden

Detta är de största vinodlingsområdena i Frankrike

·       Alsaceviner

·       Champagne

·       Bordeauxviner

·       Loireviner

·       Bourgogneviner

·       Rhôneviner

 

 

Detta är några av det mindre odlingarna

·       Sud-ouest

·       Languedoc-Roussillon-viner

·       Provence

·       Korsika

 

Klimat och jordmån

Klimatet är valdigt bra, det går från lagom varmt till lagom kallt. Alltså perfekt.

 

http://www.paris24.nu/Franska-viner,1269.html

http://www.franskaviner.com/vinlagen.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Franska_viner#Vinlagar

http://www.ne.se/franska-viner

 

När börjar man producera vin?

600 före kristus

Vad är förkortningen på de som kontrollerar vinerna?

INAO

Vad tillverkas det mest av?

Rött vin

Nämn någon av de stora vinodlingarna?

te.x Champagne

 

 

Kategori: Vinländer     2012-02-02  //  12:19:10     0 Kommentarer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback