Uppgift Cider
CIDER / CISERAN
Cider är djupt förankrad i det svenska folket dryckers vanor oberoende av ålder.
Den har oändligt många användnings områden sällskapsdryck, måltidsdryck, och till matlagning.
Det gäller bara att välja.
Men för att kunna välja bör du ha en del kunskaper om ciderns egenskaper och tillverkningsprocessen.
Läs igenom kompendiet, sök reda på svaren.
Gör en cider presentation
Vi går igenom frågorna vecka 50 den 12/12
Lämnar ni in dem till mig vecka 51 den 19/12
Här under finns några intressanta länkar du kan hitta mer intressanta information.
www.sverigesbryggerier.se
www.riktigcider.se
www.systembolaget.se
www.brannlandcider.se
Frågorna är:
När började cidern tillverkas?
Vilka var det som spred bruket att dricka cider till Europa?
När kom cidern till Sverige?
Vilka är de stora cider länderna?
Vid traditionell tillverkning av cider blandar man olika äppelsorter för att få en spännvidd i smak och arom.
Vilka 4 kategorier delas äppelsorterna in i?
Vad till för dessa 4 kategorier till cidern?
Beskriv tillverknings processen?
Vilken alkoholstyrka ligger den traditionell cider?
Vilka 4 klasser delas cidern in i?
När får man använda betäckningen cider i Sverige?
Gör en presentation av en cider som du lägger in här på Bloggen eller lämnar den till mig.
Väl gärna en cider från något litet bryggeri.
Gör en kort presentation av dem kort med:
• Bild (Tänk på källhänvisning om det inte är din egen bild)
• Namn
• Alkohol %
• Bryggeri
• Pris
• Inköpsställe
• Smakbeskrivning
• Passar till
• Serveringstemperatur
• Beskrivning av ciderns eller annan intressant kuriosa.
• Övrig information som du anser är viktig/intressant
Tänk på:
Presentera på ett personligt, överskådligt och inbjudande sätt.
Utifrån din beskrivning av cidern ska andra vilja prova sorten och få en hum vad som passar till för sorts mat.
Använd flera källor.
Använd din fantasi och kreativitet.
Lycka till!
/ Annelie