Italien

Italiens vinhistoria.

 Italien är ett av världens äldsta vinländer. De Italienska vinerna har odlats sedan 700 före Kristus då etruskerna vilka bodde i Mellanitalien började framställde vin av sina odlade druvor. Samtidigt under denna tid så invaderade grekerna Italien och förde med sig sina druvsorter av vilka många odlas än i dag.

Italien är idag ett av världens största vinproducerande länder. Det finns en stor variation bland Italienska viner som vitt vin, rosé vin, mousserande och söta viner. Men Italien är de röda vinernas land och länge förknippades Italienska viner med enkla lantviner.

 Vilka vinlagar har dom?

Eftersom Italien producerar väldigt många olika sorters viner har det inte varit någon direkt ordning på vinerna. År 1963 kom det en vinlag som gjordeatt det blev lite bättre ordning på landets viner. Med inspiration från det franska aoc-systemet införde man klassen doc(Denominazione di Origine Controllata) men till skillnad från Frankrike, där en central organisation inao fastställer vilka kvalitetskrav som gäller, är det i Italien varje områdes producentsammanslutning, consorzio som fastställer kraven.

Vilka vintyper producerar mest?

I nordvästra Italien och framförallt i landskapet Piemonte är Nebbiolo den bästa druvan.Just den druvan ger fylliga viner med smak av körsbär, plommon, choklad och sötlakrits. Ordet nebbia betyder dimma på italienska och det är av höstdimman som brukar ligga över de kulliga landskapet som druvan fått sitt namn.

Vilka vindruvor använder dom mest?

Sangiovese är i Toscana den mest odlade blå druvan. Nero är en mörk druva och den används ofta för att ge färg åt vinerna. Nebbiolo används föratt ge fyllig smak på vinet.

 Hur många vinområden finns?

Italien är världens största vinproducent och producerade 2005 runt 54.0 miljoner hektoliter vin. Det kan jämföras med Frankrikes 52.1 miljoner och Spaniens 36.2 miljoner vin. Italien och Frankrike brukar turas om att vara den största vinproducenten. Att vara ledande i att  tillverka flest olika vintyper ärItalien också. Det beror till stordel av klimatet som är  varierande alltifrån alpsluttningarnas svalka i norr, till värmen och torkan i söder. Även jordmånen varierar kraftigt.

 Klimat och jordmån

Italiens bästa odlingar finns på Apenninerna bergssluttningar och det är bergskedjan som ger förutsättningarna för att det omväxlande klimatet. I de norra delarna av italien är klimatet av kontinetal karaktär och i de centrala och södra delarna är det medelhavsklimat. 

Vinregion:

Areal (2005):

Produktion (2007):

Veneto

76 614 ha

7.679 miljoner hl/år

Emilia-Romagna

61 566 ha

5.757 milj hl/år

Apulien

111 005 ha

5.386 milj hl/år

Sicilien

129 386 ha

3.941 milj hl/år

Toscana

68 398 ha

2.819 milj hl/år

Piemonte

53 696 ha

2.724 milj hl/år

Abruzzerna

35 124 ha

2.146 milj hl/år

Latium

33 104 ha

1.818 milj hl/år

Kampanien

32 435 ha

1.625 milj hl/år

Trentino Alto Aldige

14 921 ha

1.221 milj hl/år

Lombardiet

24 783 ha

1.099 milj hl/år

Friuli-Venezia Giulia

19 105 ha

1.029 milj hl/år

Umbrien

17 757 ha

0.998 milj hl/år

Sardinien

31 330 ha

0.862 milj hl/år

Markerna

23 398 ha

0.757 milj hl/år

Kalabrien

17 082 ha

0.406 milj hl/år

Molise

6 013 ha

0.319 milj hl/år

Basilicata (Lukanien)

5 650 ha

0.221 milj hl/år

Ligurien

2 384 ha

0.089 milj hl/år

Valle d'Aosta

543 ha

0.018 milj hl/år

Totalt:

 

40.943 milj hl/år

 Källförteckning:

Källor är hämtade från Wikipedia.

De frågor som texten besvarar är:

  1. Hur många vinområden finns det?
  2. När började dom producera vin?
  3. Vilka vindruver finns det?
Kategori: Vinländer     2012-02-02  //  12:45:57     0 Kommentarer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback