CIDER
Namn: Astrakan Fläderblom Äppelcider
Alkoholhalt: 4,5%
Bryggeri: Kiviks Musteri
Pris: 18,50 :-
Inköpsställe: Sverige
Smak beskrivning: Halvtorr, frisk, fruktig smak med inslag av fläder.
Passar till: Serveras kyld som sällskapsdryck.
Serveringstemperatur: Kyld
Historia: Kiviks Musteri har vi jäst cider sedan 1930-talet och dagens produktion är större än någonsin. Vi har stor erfarenhet och god rutin av allt från att välja råvaror, hantera jäsningsprocesser till att förpacka och sälja en mängd olika ciderprodukter.
Källor: http://www.google.se
http://www.kiviksmusteri.se/

CIDER
Alkoholhalt: 4,5%
Bryggeri: Spendrups Bryggeri AB
Pris: 15.90:-
Inköpsställe: Spendrups Bryggeri AB
Smakbeskrivning: Mycket söt smak med tydlig karaktär av äpplen, inslag av kanel och vanilj.
Passar till: Sällskapsdryck
Serveringstemperatur: Kall men även varm.
Övrigt: Briska ska helst avnjutas i ett glas fyllt med is.
Källor: http://www.briska.se/briska.php
http://www.systembolaget.se/

ÖL
Underjäst öl
Namn: Corona Extra
Alkoholhalt: 4,6%
Bryggeri: Grupo Modelo, Mexico
Pris: 15.90:-
Inköpsställe: Grupo Modelo
Typ av öl: Ljus lager
Smakbeskrivning: Lätt smak med liten beska, ton av majs och citrus
Passar till: Stak mat och som sällskapsdryck
Serveringstemperatur: 8-10°C
Historia: Den exporteras till över 150 länder och är ett av världens bäst säljande öl.
Källor: http://sv.wikipedia.org/
http://www.systembolaget.se/
http://www.google.se/
Överjäst öl
Namn: Fuller's India Pale Ale
Alkoholhalt: 5,3%
Bryggeri: Fuller's Brewery, Storbritannien
Pris: 23.80:-
Inköpsställe: Fuller's Brewery, Storbritannien
Typ av öl: Ale
Smakbeskrivning: Nyanserad, fruktig öl med inslag av apelsinmarmelad, rågbröd, humle och smörkola. Jästfällning.
Passar till: Lamm, Nöt, Sällskapsdryck
Serveringstemperatur: 10°C
Historia: IPA härstammar från de tidigaste bleka Ales av 17-talet. Termen pale ale betecknas ursprungligen en ale som hade bryggt från ljust malt
Källor: http://en.wikipedia.org/
http://www.systembolaget.se/
http://www.google.se/
Spontanjäst öl
Namn: Timmermans Kriek
Alkoholhalt: 4,5%
Bryggeri: Görs av bryggerier i och omkring Bryssel
Pris: 16,90:-
Inköpsställe: Beligien
Typ av öl: Spontanjäst öl
Smakbeskrivning: Frisk, fruktig smak med sötma, liten beska och tydlig karaktär av körsbär.
Passar till: Dessert, aperitif eller som sällskapsdryck
Serveringstemperatur: 8°C
Historia: Namnet kommer från det holländska ordet för denna typ av körsbär (Kriek). Som Schaarbeek typ körsbär har blivit svårare att hitta, har en del bryggare ersatt dessa med andra sorter av surkörsbär, ibland importeras.
Källor: http://en.wikipedia.org/
http://www.systembolaget.se/
http://www.google.se/
ÖL
Namn: Mariestads Continental
Alkoholhalt: 4.2%
Bryggeri: Mariestads Bryggeri
Pris: 12.90:-
Inköpsställe: Mariestads Bryggeri
Typ av öl: Ljus lager
Smakbeskrivning: Maltig smak med inslag av aprikoser, rågbröd och honung
Passar till: Nöt, Fågel, Gris, Fisk. Husmanskost eller som sällskapsdryck
Serveringstemperatur: 8-10°C
Historia: Fått sitt namn och smak för att återminna om den tid som fanns runt förra sekelskiftet då allt var möjligt i den del av världen som vi kallar kontinenten
Källor: http://pilsner.nu/
http://www.systembolaget.se/
http://www.google.se/

Överjäst öl
Namn: Newcastle Brown Ale
Alkoholhalt: 4,7%
Bryggeri: Heineken USA
Pris: 14.90:-
Inköpsställe: Newcastle Breweries, England
Typ av öl: Ale
Smak beskrivning: Fruktig, knäckig smak med medelstor beska, ton av humle och smörkola
Passar till: Lamm, Nöt, Buffémat, Gris.
Serveringtemperatur: 8-10°C
Historia: Newcastle Brown Ale var först bryggs i Newcastle-upon-Tyne, England, av Jim Porter efter tre år med att utveckla denna speciella brygd.
Källor: http://www.google.se/
http://www.systembolaget.se/
http://www.destinationbeer.com/

Spontanjäst öl
Namn: Lindemans Apple
Alkoholhalt: 4,0%
Bryggeri: Brouwerij Lindemans
Pris: 18.10:-
Inköpsställe: Brouwerij Lindemans
Typ av öl: Spontanjäst fruktöl
Smak beskrivning: Stor, frisk och fruktig äppeldoft med inslag av kanel. Söt och frisk smak med ölkänsla och tydlig karaktär av äpple och en antydan av fläder. Fruktig och frisk eftersmak
Passar till: En uppfriskande drink, som aperitif eller bara för att släcka törsten
Serveringstemperatur: 8-10°C
Historia: Fanns ingen
Källor: http://www.iglaset.se/
http://www.google.se/

Cider
Hannas Peach Melba
Namn: Hannas peach Melba
Alkoholhalt: 4,5%
Bryggeri: Three Towns Ind Brewers
Pris: 15,40kr
Inköpningsställe: Galatea Spirits AB
Smakbeskrivning: Söt, fruktig smak med inslag av persika, päron och vanilj.
Passar till: Inte någon speciell mat utan till att bara dricka!
Serveringstemperatur: is- kall
Sockerhalt: 90gram/liter
Färg: Ljusgrön/gul färg
Råvaror: Äpple och päronvin samt socker och aromer
Doft: Fruktig doft med inslag av persika, päron och vanilj.
Hittade fakta på denna sida: http://www.systembolaget.se/
Bilden på denna: http://www.systembolaget.se/

ÖL Jästekniker
Spontanjäst öl
Book kriek lambic
· Alkoholprocent: 4.0 %
· Bryggeri: N.V. Brouwerij, belgien
· Pris: 39.90kr/375ml
· Inköpsställe: Systembolaget
· Typ av öl: Spontanjäst öl
· Smak: Frisk syrlig smak med mörka och ljusa körsbär
· Passar till: Dessertostar och till inte allt för söta desserter
· Serveringstemperatur: 4’C – 12’C
· Historia, Detta är en belgisk öl, varav namnen kommer från de tyska ordet för det speciella körsbäret (kriek). Ölet jäses först en gång som lambic, sedan får det jäsa en andra omgång med körsbärena vilket de då först får smaken till ölet av körsbär.
Överjäst öl
Barney Flats
· Alkoholprocent: 5.7 %
· Bryggeri: Anderson Valley Brewing
· Pris: 23 kr/355ml
· Inköpsställe: Systembolaget
· Typ av öl: Stout
· Smak: Lätt syrig med en touch av mörk choklad och kaffe
· Passar till: oxfilé och entrecôte
· Serveringstemperatur: 5´C –8´C
· Notis, Detta är ett Amerikanskt öl.Jag surfade runt på internet för att hitta något intressant om detta öl då jag hamnade på Anderson Valley Brewing hemsida, tydligen skall de finnas gömda fraser i kapsylerna av detta öl om man skrapar bort det översta lagret lim där, det finns 100 st olika fraser att hitta och om man lyckas samla på sig 50 st olika sorters fraser, får man möjligheten att besöka deras bryggeri med guide och allt. Detta tyckte jag var en rolig, ganska annorlunda sak att hitta på av dem.
Coopers Best
· Alkoholprocent: 6.3 %
· Bryggeri: Coopers brewery
· Pris: 17.90 kr/375ml
· Inköpsställe: Systembolaget
· Typ av öl: Stout
· Smak: ett mörkt öl med inslag av lakrits, kaffe och kavring, om man vet vad man gör, kan man även känna en uns av maltkaramellsmaken i ölet.
· Passar till: detta öl passar till Lamm, nötkött och rikligt smaksatta rätter
· Serveringstemperaturen är 10´C - 12´C
· Historia, Detta är ett australienskt öl. Thomas Cooper upptäckte av en olyckshändelse av att brygga öl, när han skulle bota sin sjuka fru Ann under 1862. Det framgår aldrig hur det gick för frun dock, men rivstarten av ölbryggning var i full gång och han hade en vision att framställa en ölsort som inte hade den speciella smaken av koloniala ales, vilket då betyder att han ville framförskaffa ett öl som kunde bevara smakerna bättre genom att hålla det kylt.
· Notis, Lite underhållande tycker jag att det är med kängurur på flaskhalsen, ett typiskt accosierande för landet Australien.
Underjäst öl
Åbro original, extra stark
· Alkoholprocent: 7.3 %
· Bryggeri: Åbro bryggeri
· Pris: 9,30kr/330 ml
· Inköpsställe: Systembolaget
· Typ av öl: Ljus lager
· Smak: fruktig öl med toner av citrus, humle och bröd
· Passar till: vanlig husmanskost ex Biff Rydberg
· Serveringstemperatur: 8´C
· Historia, Ölet bryggs på vatten från en källa i Vimmerby, Sverige. En man vid Axel Herman Johansson blev bryggmästare året 1889, runt tio år senare köpte Axel upp kringliggande gårdar som lade grunden till att åbro bryggeri nu är sveriges äldsta familjeägda bryggeri.
Carlsberg Hof
· Alkoholprocent: 4,2 %
· Bryggeri: Carlsberg
· Pris: 14.90 kr/500 ml
· Inköpsställe: Systembolaget
· Typ av öl: Ljus lager
· Smak: En lättdrucken frisk öl med inslag av citrus och örter
· Passar till: Fiskrätter men även som sällskapsdryck
· Serveringstemperaturen: 8´C – 10´C
· Historia, Carlsberg kommer ursprungligen från Köpenhamn, Danmark, grundad av J.C Jacobsen 1847. 1996 köpte danska Carlsberg upp de svenska märket Falcon och 2001 de svenska märket Pripps. Dock är detta inte de ända märken som de danska Carlsberg köpt, bland annat äger de nu också Splügen från Italien, Tetley's från Storbritannien, Troy från Turkiet.
· Notis, Det är även Carlsberg som äger, 7 up, Zingo, Ramlösa och Apotekarens.
Alahfors
· Alkoholprocent: 5.0 %
· Bryggeri: Ahlafors Bryggerier AB
· Pris: 22 kr/500 ml
· Inköpsställe: Systembolaget
· Typ av öl: Mörk lager
· Smak: Kolsyrad smörkola, besk och rostad, därav dess mörka färg också.
· Passar till: Detta är ett så kallat ”allroundöl”, oftast serverat vid julbord.
· Serveringstemperatur: 9´C
· Historia, Det började med att bygden i Ahlafors hade flera små gårdar med jordbruk och hantverksförsäljning, när sedan industrin tog fart började också samhället växa, men dock inte snabbt! En fabrik byggdes och arbetare hyrde rum där när de jobba under veckorna för att sedan återvända till sina gårdar under helgerna i de kringliggande byarna. Eftersom att försäljningen tog ett stadig uppgång, kunde man också börja bygga upp samhället med skolor och nya hushåll.
ÖL Framställning
Framställning av Öl
Mältning
Det första man gör kallas för mältning, vilket innebär att man blötlägger råvaran i vatten (oftast är det korn)
Sedan låter man kornet att gro, det sker oftast under sex till tio dagar i mörka utrymmen.
I och med att kornet gror, bildas enzymer som kan omvandla stärkelsen i kornet till socker.
Proccesen stannar av när man torkar kornen.
Låg temperatur under torkningen ger ett ljust öl och hög temperatur ger mörkare öl. Rostar man kornen får man en riktigt mörkt öl.
Mäskning
Nu blandas krossad malt med vatten och värms upp till 70’C.
Detta tar ungefär sex timmar och silas därefter, så att partiklar inte följer med. Vätskan vi nu fått kallas för sötvört.
Vörtkokning
Under denna del, tillsätts humle. Om humlet tillsätts i början av kokningen utger det en besk smak, om man däremot tillsätts i slutet ger det en aromatisk karaktär.
Det är också nu man kan mäta sockerhalten, desto högre vörtstyrka, desto högre alkoholhalt.
Jäsning
När kokningen är gjort silas vätskan och kyls sedan ned mellan 5’C till 20’C, detta är helt beroende på vilken sorts öl man vill ha.
Jäsningen sker i två steg,
Huvudjäsning och Efterjäsning
Under huvudjäsningen bildas etanolet och detta sker vanligtvis i öppna kar, under efterjäsningen ger kolsyran smak till ölet och detta sker då i förslutna behållare.
Överjäst öl
Det överjästa ölet är den äldre metoden som används, där jästen flyter upp till ytan under jäsningsprocesen. Genom denna metod är inte hållbarheten den bästa, en vecka runt 15’C till 20’C håller den sig.
Jästen som används till dess ölsorter är densamma som vi använder till vanlig bakning hemma.
Underjäst öl
Detta är då den nyare metoden för jäsning där alltså jästen lägger sig i botten på ölet under processen.
Denna jäsning tar betydligt längre tid än den överjästa sortens.
Först får den jäsa i tio dagar mellan temperaturen 5’C till 12’C, efterjäsningen ar ungefär tio till tolv veckor som jäses vid 0’C.
Slutbehandling
De allra flesta ölsorterna silar man bort jästfällningen på innan de hälls upp i flaskor/burkar, de flesta pastöriseras också för att få så lång hållbarhet som möjligt. När man pastöriserar ölet hettas de supersnabbt upp till 70’C så att bakterier och dyligt dör.
Råvaror
Vatten, Humle, Korn, Vete, Havre, Majs, Jäst, Hirs, Ris
Ölprovning
Förberedelser
Det kan vara bra att ha ett glas vatten att skölja med efter varje ölsort så att det inte blandas ihop, ha därför en kanna vatten till ölprovningen.
Titta
Först och främst kollar man på ölet, för att direkt se om ölet är bra ska det vara klart med små kolsyrebubblor som åker upp från botten av flaskan.
Skummet är viktigt de med, under hela provningen skall de ligga kvar.
Färgen varierar kraftigt, vilken färg ölet har är helt beroende under vilka temperaturer de hanterats vid.
Dofta
För att ordentligt känna lukten ska man snurra lite lätt på glaset, sticka ned näsan och andas in doften.
Ett tips är att lita på dina första intryck och försöka inte att undersöka doften allt för noggrant.
Ta dig dock tid att lukta ordentligt, doften bör vara frisk.
Du kanske också känner doft att frukt, kryddor, karamell eller blommor?
Smaka
Ta dig en ordentlig klunk, att sörpla lite lätt ar tydligen okej när det kommer till ölprovningens vett och etikett.
När man tar inte lite luft förstärkt smakupplevelsen betydligt.
För att få fram eftersmaken som bäst bör du svälja ölet men man kan även också spotta ut det. Eftersmaken är viktig, det är då som själva karaktären träder fram om det är syrligt eller beskt, tungt eller lätt osv.
Eftersmaken, är den kvarvarande eller försvinner den ganska snabbt?
Ordlista
Pub - En förkortning från ”Public House”. (Jag tror egentligen att alla vet vad en Pub är, tyckte däremot att det var lite roligt att få veta vad det kom ifrån, det visste i alla fall inte jag)
Lambik – Orginalordet för spontanjäst öl, från Belgien.
Kriek – Är en form av de Belgiska lambik som smaksätts av körsbär.
Drav – Resterna som man silat bort från mäskningen, tex skal som inte löst upp sig.
Råfrukt – Råvaror för att späda ut drycken, ex. majs eller ris, just för att de är billiga.