Uppgift Cider

CIDER / CISERAN

 

Cider är djupt förankrad i det svenska folket dryckers vanor oberoende av ålder. 
Den har oändligt många användnings områden sällskapsdryck, måltidsdryck, och till matlagning.
Det gäller bara att välja.

Men för att kunna välja bör du ha en del kunskaper om ciderns egenskaper och tillverkningsprocessen.

Läs igenom kompendiet, sök reda på svaren.
Gör en cider presentation

 

Vi går igenom frågorna vecka 50 den 12/12

Lämnar ni in dem till mig vecka 51 den 19/12

Här under finns några intressanta länkar du kan hitta mer intressanta information.

www.sverigesbryggerier.se
www.riktigcider.se
www.systembolaget.se
www.brannlandcider.se

 

Frågorna är:

När började cidern tillverkas? 

Vilka var det som spred bruket att dricka cider till Europa? 

När kom cidern till Sverige?

Vilka är de stora cider länderna? 

Vid traditionell tillverkning av cider blandar man olika äppelsorter för att få en spännvidd i smak och arom.
Vilka 4 kategorier delas äppelsorterna in i?
Vad till för dessa 4 kategorier till cidern?

Beskriv tillverknings processen? 

Vilken alkoholstyrka ligger den traditionell cider? 

Vilka 4 klasser delas cidern in i?

När får man använda betäckningen cider i Sverige?


Gör en presentation av en cider som du lägger in här på Bloggen eller lämnar den till mig.
Väl gärna en cider från något litet bryggeri.

 Gör en kort presentation av dem kort med:

•  Bild   (Tänk på källhänvisning om det inte är din egen bild)

•  Namn

•  Alkohol %

•  Bryggeri

•  Pris

•  Inköpsställe                                       

•  Smakbeskrivning

•  Passar till

•  Serveringstemperatur

•  Beskrivning av ciderns eller annan intressant kuriosa.

•  Övrig information som du anser är viktig/intressant

Tänk på:

Presentera på ett personligt, överskådligt och inbjudande sätt.
Utifrån din beskrivning av cidern ska andra vilja prova sorten och få en hum vad som passar till för sorts mat.
Använd flera källor.
Använd din fantasi och kreativitet.
Lycka till!
/ Annelie 

Kategori: Cider     2011-11-28  //  11:09:57     0 Kommentarer

Småbryggerier

               Småbryggerier

Ahlafors bryggeri AB:

Detta ligger i Västergötland 3 mil norr om Göteborg. Alafors är ett litet samhälle med ca 1500 invånare. Dom är ett mindre bryggeri som har möjlighet att se till att deras kunders behov.

Ahlafors bryggeri är beläget i den gamla spinnerifabriken i Alafors.

Produkten är alla helmaltsöl och använder alltid färskhumle. Hantverksmässiga grunder.

Småskaliga metoder är en hemlighet bakom dessa goda drycker.

Deras öl sorter: Ahlafors ljusa 5,0%  Ahle julöl 4,5%  Ahle påsköl 6,0% och en massa flera.

Hittade fakta på deras hemsida: http://www.ahlaforsbryggerier.se/?ab=hem

 

Jämtlands bryggeri:

Jämtlands bryggeri ligger i Pilgrimsstad, 3 mil sydost om Östersund.

Bryggeriet startade 1995 och i januari 1996 bryggdes den första ölen. Sen dess har bryggeriet tagit fram många nya sorter och idag har dem10 olika sorter i sitt sortiment. Samt ett antal säsong öl som jul – påskölen.

Dom väljer noggrant ut malt, jäst och humle från hela världen för att alltid håla högsta

kvalitet.

Deras ölsorter: Jämtlands president 5,2 % Jämtlands Pilgrim 4,5 % Hell 5,1%  och en massa flera.

Hittade fakta på deras hemsida: http://www.jamtlandsbryggeri.se/steamer_start.html

 

Hantveksbryggeriet:

Bryggeriet ligget i Västerås och grundades sommaren 2003.

Det är precis som det låter på namnet hantverksbryggeriet ett litet bryggeri där dom brygger öl enligt traditionella metoder ett hantverksmässigt sätt. Dom producerar smakrikt färsköl, Vilken innebär att ölet båda är O-filtrerat och opastöriserat.

Deras ölsorter: Boden 3,5% Bödeln 5,6%  Narren 5,7%  Munken 8,5

Och en massa mera.

Hittade fakta på deras hemsida: http://www.hantverksbryggeriet.se/

 

Kategori: ÖL Bryggerier     2011-11-21  //  11:19:20     0 Kommentarer

Underjäst öl

Underjäst öl

Namn: Bellman 6,0

Alkoholhalt: 6,0

Bryggeri: Carlsberg Sverige AB

Pris:  13.30

Inköpningsställe:  Carlsberg Sverige AB

Typ av öl: Gyllen gul färg

Smakbeskrivning: Fruktig doft med viss sötma och medelstor beska ton, av humle och torkad frukt.
Passar till: husmanskost, fläsk.

Serveringtemperatur: 8-10 grader

Öletshistoria: fanns ingen.

Hittade fakta på sidorna: http://www.systembolaget.se

Bilden på: http://www.systembolaget.se

Kategori: ÖL Jästeknike     2011-11-21  //  11:18:16     0 Kommentarer

Överjäst öl

Överjäst öl

Namn: Oppigårds

Alkoholhalt: 4,8

Bryggeri: Oppigårds bryggeri AB

Pris: 16.90kr

Inköpningsställe: Oppigårds bryggeri AB

Typ av öl: Lejongul färgad

Smakbeskrivning:
Tydligt humlearomatisk smak med inslag av apelsinblom, aprikos, bröd, honung och knäckebröd. 

Passar till: Sällskapsdryck eller smakrik husmanskost

Serveringtemperatur: 11-13 grader

Öletshistoria:

Oppigårds Bryggeri har idag fem anställda. Genom de personer vi rekryterat till företaget har vi medverkat till att tre personer har flyttat in till Hedemora kommun. Det visar ju faktiskt att vi som företag till och med kan påverka urbaniseringen själva. Men vi kan inte bygga vägar och elnät på egen hand.


Kategori: ÖL Jästeknike     2011-11-21  //  11:16:42     0 Kommentarer

Spontanjäst öl

Spontanjäst öl

Namn: lambic

Alkoholhalt: 5,0 – 6,3

Bryggeri: Brewery International Sweden AB

Pris: 39.90kr

Inköpningsställe: Brewery International Sweden AB

Typ av öl: Halv mörk öl med lite eller inget skum

Smakbeskrivning: Mycket syrlig, lite fruktig och lite vinlik

Passar till: Mat och att bara sitta och dricka

Serveringtemperatur: 10-14 grader

Ölets historia:

Även om ingen vet exakt var namnet på denna öl grupp (även stavat lambiek) härstammar ifrån så verkar det troligast att det är en förvrängning av Lembeek, namnet på en av städerna där ölet produceras.

Lembeek hade sitt eget bryggarskrå redan på 1400-talet

Hittade fakta på denna sida: http://www.sallskapetmalte.net/om-oel/spontanjaest-oel
hittade bilden på: www.google.se





Kategori: ÖL Jästeknike     2011-11-21  //  11:14:21     0 Kommentarer